Det har varit lite upp och ner med vårt köksbygge. Inte för att det varit något fel med vårat kök. Där är allt i sin ordning. Det är snarare så att all vattenledning och rör kommer upp på fel plats i plattan. Så att vattnet nu kommer upp mellan två skåp istället för under diskbänken. Vi var medvetna om att alla rör och vatten var tvunga att flyttas ca 20 cm till vänster eftersom vi valde bort HTH-köket mot ett IKEA kök. Adam skissade då på en ritning och visade tydligt hur ritningen skulle behöva förändras för att passa våra nya stommar och skickade det till Eksjöhus. Det var långt innan de skulle påbörja vår platta. Så efter någon reviderad riting såg vi att rören ännu inte var ändrade. Då nämnde vi det igen att rören måste flyttas på ritingen, men att det inte var jätte bråtton just då, huvudsaken var att det var gjort till det var aktuellt att ge ritingen till grundbolaget. Och nu vet vi inte om det är så att Eksjöhus gett en riting som inte har ändrat platsen för rören eller om det är grundbolaget som faktiskt placerat rören fel ändå. De placerade några andra rör i tvättstugan fel, men det rättade dom till utan problem.
 
Dessa rör i köket går däremot inte att flytta. Golvet är redan lagt och om man ska börja flytta avlopp och vatten så kommer de behöva hacka sönder plattan så långt ner att det finns risk att de gör sönder golvvärmen. Så vi har nu fått lösa detta på ett helt annat sätt.

Vår diskbänk är alltså 20 cm för långt till vänster. För att få den att hamna mer till höger så har vi plockat bort ett av 60-skåpen höger sida om diskbänken och ersätt det mot ett 20-skåp på vänster sida om diskbänken och ett 40-skåp på högra sidan. En enkel lösning. Dessvärre känns det lite sådär att ha ett 20 cm brett köksskåp, ingen aning om det kommer vara användbart. Men men det är väl bara att bita ihop och inse att det blir fel när man bygger hus. Det är ju nästintill sällsynt att bygga felfria byggen. Bara lite ledsen över att vi inte får exakt det köket som vi ritat upp.

Det bästa med allt detta var att vi hade ett 20 skåp som vi beställt med extra i vår leverans. Men mindre bra att vi inte hade något 40 skåp och nu har ett 60 skåp över. Så efter att redan varit en vända på IKEA i måndag, då vi köpt 5 garderober som är till barnrummen, fick vi åka tillbaka på ännu ett besök för att köpa ett nytt köksskåp. Och då fick vi det tråkiga beskedet att alla svarta stommar är SLUT! Så nu väntar vi på att få det där 40 skåpet levererat på måndag i nästa vecka. Så att vi kan fortsätta med vårt kök. I nästa vecka ska även firman med stenbänkskivan komma dit för mätning och i denna vecka kommer leveransen av hoar, blandare och badkar!


Så här var alltså tanken att köket skulle se ut från början.
 
Och så här ser början på vårt kök ut när jag var där och tittade idag! Köksbygget är i fullgång och det kändes faktiskt väldigt väldigt bra när man fick se det i verkligheten.


Lite dålig bildkvalité då jag fotade i motljus med mobil. Men man ser iaf hur köket blir mot matsalsdelen.

Köksön kändes rejäl. Precis så som vi ville. Här kommer en 90 cm häll hamna med både induktionshäll och gasolplattor. Och en smal avlång ho.

Här vid sågen, där jag står och fotar, kommer att matsalsbordet hamna.

Fotograferat från trappen.

Fotograferat från trappen.

Juni har fått två inbyggda garderober i sitt rum, likaså i det andra barnrummet.

Trappen har fått överliggare i samma färg som trappstegen. Synd bara att jag missade fotografera trappen från undervåningen, då de även fått upp halvväggen där nu.

Nischen i badrummet är uppe är strax klar, bara fogningen kvar nu.

Så här var tanken från början med vår altan. Men eftersom vi redan bestämt att vi ska ha en hängmatta mellan de två björkanra så insåg vi hur många olyckor det lär bli mot altankanten när den blir så nära hängmattan. För jag vet ju hur barn använder en hängmatta, inte för att koppla av med en bra bok. Nä, de gungar så högt det bara går, gärna så att den snurrar några varv, jag minns själv hur jag höll på med vår hängmatta. Och därför känns det extra bra att vi tänkt om med formen på vår altan. Bilden över är alltså så vi tänkte oss altanen för några månader sedan, mer standard. Ni kan läsa om det här. Nu tänker vi oss altanen mer så här:

De båda björkarna blir istället inbyggda i altanen. Det blir lite större altan än vi tänkte från början. Men lite mer personligt och mindre standard med alla vinklar. Med denna form får vi plats med lite blomsterarrangemang i något hörn, lite plats för lek till barnen, någonstans att ha en stor härlig grill, plats för att ligga och sola och även plats för utemöbler som rymmer hela familjen och flertal gäster! Det känns som vi sugit på denna karamell ett tag och vi kan inte komma på något vi ogillar med denna skiss. Det lutar definitivt att det blir en sån här altan vi bygger.


Vår framsida har vi inte ändrat så värst mycket på. Vi tänker oss stenplattor till huvudentren och singel grus med kantsten till groventren/tvättstugan. Det finns även en gammal ingång, med gamla stenplattor från den gamla stenmuren med en trasig gammal grind. Grinden ska vi byta ut till en svart smiden järngrind och stenplattorna ska vi ersätta mot grus och kantsten, så det blir en likadan gång som till groventren. Men eftersom vi kommer skotta vid huvudentren har vi inte valt småsten där utan plattor istället. Eller valt och valt. Vi har ju inte direkt köpt någonting än. Men det är de här idéerna vi har just nu. Och det lutar även mot en carport istället för ett garage. En carport med förråd och med ett litet utbyggt tak som vi kan ställa cyklarna under. Det känns som alla våra planer faller sig in naturligt och vårt hem blir bara mer och mer vackrare, i drömmen i alla fall. Men vi inser att det är väldigt mycket jobb med utsidan och trädgård innan det kommer se ut så här!
Adam är så duktig med att skissa upp saker i SketchUp, tycker jag, även om han ibland tycker sig vara amatör. Men jag tycker att han får allt så realistiskt och genom hans ritningar får jag en väldigt tydlig föreställning över hur huset kommer bli när det är färdigt. Nu har han lagt ner lite extra krut på trädgården och altanen.

Här har vi framsidan. Så här kommer det se ut sen när garaget är på plats. Förhoppningevis kanske det står där redan 2015, eller så får vi invänta några år och leva utan garage ett tag. För det är ju inte gratis att bygga garage, speciellt inte när man byggt ett stort hus innan.
Här ser man hur vi tänkt ha gångar och sånt, garageuppfarten tänkte vi asfaltera, lägga stenplattor som gång till huvudentén och ha någon form av småstensgrus till groventrén till tvättstugan. Så att man som gäst förstår vart man ska gå in. Här ser man också hur vi tänkt oss med dekorationsstenarna, vid garageplatsen blir det enbart stendekoration och i andra hörnet blir det också stenar men lite mer växtlighet också.

Här ser man hur det ser ut på baksidan när det är kvällssol. Det är något i den här stilen vi tänker oss att vårt trädäck ska se ut. Vi gillar att det är staket och insynsskydd mot grannens håll och att vi har öppet mot vår fina södra del av trädgården. Vi gillar även att ha stora trappor. Här ser man också björkarna som vi ska ha hängmattan mellan och den stora tallen som är bakom garaget.
.
Och här har vi baksidan när solen har gått ner. Otroligt att man till och med kan få med sol och skuggor i programmet.

Så här öppet ser det inte ut i verkligheten. Hela denna nerförsbacke på baksidan är full av träd, buskar, rosor, nypon, berg och blåbärsris. Och vi skulle till och med kunna tänka oss att plantera lite mer barrträd här. Så att det blir ännu tätare och bätte insynsskydd. Men vi vill ju även att solen ska nå upp till vår trädgård utan att massa träd täcker, så vi får se hur vi gör. I den vänstra hörnet längst ner, har vi tänk att inte häcken ska mötas. Utan att det ska vara en stor grupp med buskar som växer upp bra på höjden. Detta för att få ännu mer insynsskydd från vägen nedanför och grannanrna på andra sidan vägen. Den ljusa stigen som ligger till höger om vår tomt är den tidigare vägen som hört till vår tomt, nu är det kommunens. Mot denna stig/gammla väg har vi en vacker gammal stenmur som är följer hela denna sidan av trädgården, sen en öppning i mitten med en grind som var öppningen till det gamla topret. Vi tänker skaffa oss en fin ny grind, i svart smide, och bevara den fina gamla stenmuren.

Här har vi huset/trädgården mot vår närmsta grannes håll. Vi är så nöjda att vi planerat och tänkt på allt. Som att inte ha stora fönsterpartier åt detta håll, istället har vi små liggande fönster i vardagsrummet och så har vi planerat att ha gästrum och kontor på övervårningen. Rum som inte spelar så stor roll om de ligget mot grannen. Grannen däremot har ett fönster på säkert 4 meter mot vårt hus. Kan inte vara lika trevligt för dom att sitta och titta rakt in i vår husvägg och häck. Så vi är otroligt nöjda att vi planerat så väl, även om det tagit väldigt lång tid.