Fick en önskan om att jag skulle dela med mig hur vår takfotsbelysning ser ut under kvällen/natten. Tycker det är jätte roligt när det trillar in frågor och undringar, så självklart vill jag dela med mig, svara och visa det jag kan :) Fortsätt gärna att kommentera, önska och fråga vad ni vill! :) 
 
Jag minns själv hur mycket "byggahus-bloggar" vi läste under tiden vi byggde hus, hade önskat att jag hittade någon som man kunde bolla idéer med. Och jag förstår förfrågan om foton på hur takfotsbelysningen ser ut i "verkligheten", för vi saknade sådan foton när vi skulle välja belysning vi också. 

Fasad/utebelysning är något som jag och min man tyckte var ett av de svåraste valen. Och något som vi knappt tänkte på förrän elektriken bad oss om lampor. Vi visste vilken stil vi ville ha på lyktorna vid entre/balkong/altan, samt gatlyktan vid infarten. Men det svåra valet var hur vi skulle göra med belysningen på huset. Vi var tvugna att bestämma oss fort, innan snickarna han snickra igen takfoten, vilket var bara några veckor efter husleverans. Först var jag inne på den moderna varianten up down light, som man ser på de flesta nybyggda husen nu för tiden. De flesta av våra grannar har den belysningen, jag gillar den. Men jag är glad över att Adam tvinga med mig ut på några sena kvällsturer i bilen. Då åkte vi runt och spana in belysningar på mängder av hus. Vi tvinga till och med min mamma och min svärmor ibland när de kom upp på besök, och lilla Juni fick vi ta på sig pyjamas och så vi bädda ner henne i bilbarnstolen. Men som sagt, idag är jag tacksam för de där bilturerna. De gjorde att vi snabbt kunde utesluta up down light och istället sikta in oss på takfotsbelysningen. Vi såg fort att de var den belysning som kommer passa vår hus. Vårt hus är ganska högt och vi gillar hur belysningen lyser ner ända till marken. 
 
Det enda som vi inte tänkte på var att man inte kunde sätta belysningen i själva takkupan. Eller det hade kanske gått om man ville krångla till det lite, men Eksjöhus levererade färdiga takkuper, vilket betyder att den takfoten i kupan redan är färdigsnickrad, de skulle bli mycket extra jobb att plocka bort brädorna och sedan be elektrikerna koppla in allt på nytt i kupan och sedan snickra dit igen. Så vi fick tänka om och fördela vår belysning på sidorna av kuporna. Blev inte som vi tänkt men idag måste jag ändå erkänna att jag tycker det blev bättre än vår första idé med upplysta takkupor. Nu blev det snyggt fördelat mellan våra fönster och de lyser upp huset snyggt. Man vill deussom inte ha en sån där stark strålkastare mitt över ett fönster. 
 
Vi valde också att sätta dimmer på takfotsbelysningen, något vi uppskattar idag. De lyser upp otroligt mycket när den lyser som starkast. Och om sommarkvällarna när vi myst på balkongen har vi dimrat belysningen så den bara lyst upp dovt och mjukt. Kommer vi nog uppskatta även när altanen är byggd och vi kan uttnytja takfotsbelysningen som ljuskälla under sommarnätterna. Dessutom behöver man inte ha samma styrka på belysningen på sommaren som på vintern :) 
 
 

6 kommentarer

Nils Vaernholt

05 Jan 2016 01:29

Tack för bilderna!

Val av belysning har med en gång blivit lite lättare.

///Nils

Svar: Varsågod! Roligt att va till hjälp :) Lycka till med bygget och belysningen :)
Frida Andersson ♛

Nybyggare

05 Jan 2016 19:16

Väldigt fin belysning, vi väntar fortfarande på att få upp vår utebelysning.

//Nybyggare

Svar: Tackar 😊 Åh va spännande, har ni något att se fram emot! Huset får en sån lyft med lite belysning!! :)
Frida Andersson ♛

Iza

05 Jan 2016 22:43

Fint hus! 😍

Svar: Tack så jätte mycket! 😊
Frida Andersson ♛

Hanah

07 Jan 2016 21:44

Vilket fint hus! Har bara sett det utifrån, har ej hunnit kolla in inläggen än:-) jag råkade trilla in på din blogg av ren slump när jag sökte på "Ikea tvättstuga" nånting... O då såg jag att jag hamnade på din blogg o ni bor också i Glömsta precis som oss☺️ Jag blir ganska nyfiken på vart huset ligger för jag känner inte igen det, för vi har bott här i fem år o vi har hund o då går man runt precis överallt o man följer omedvetet utvecklingen av området. Kul o följa ert husbygge!

Emil Malmgren

19 Sep 2016 21:17

Hej. Vi har byggt hus och så letade jag runt på nätet efter bilder på takfotsbelysning och fastnade på din blogg. Kul läsning och jäkligt fint hus!! Har en fråga om belysningen, kommer du ihåg vilken styrka det är på era lampor? Mvh Emil i Gävle

Svar: Hej! Kul att ni hitta hit trots att bloggen inte är lika aktiv nu. Och tack för de fina orden om vårt hus :)

Jag har inte direkt bästa minnet gällande alla siffror och material och prylar vi köpte då. Så frågade maken, han har bättre minne! Vi köpte spotlights: "ZEBRA DOWNLIGHT "LARGE" COB LED 7W ZEBRA DOWNLIGT 7W VIT", vet att priset är rätt högt. Men vi hade kontakter inom familjen så vi fick bra priser på just de spottarna. Och de har funkat bra dessa två år, vi dimrar och använder de ofta under mörka tider. Så inget att klaga på! Lycka till med alla spännande val framför er! :)
Frida Andersson ♛

Gunilla Hjalmarsson

12 Mar 2017 11:53

Hej, vi är i planeringen för utebelysning i takfoten, men en fråga av praktisk natur - hur byter ni trasiga lampor?

Svar: Det har aldrig hänt (än) på 2,5 år. Men det är nog stege eller ställning som gäller vid byte 👍🏼
Frida Andersson ♛

Kommentera

Publiceras ej