Himla många inlägg här nu, jag fick förmodligen mersmak, därav alla inlägg nedan. Det finns dock rum jag inte visat än, såväl förvaringsutrymmen. Men vissa rum ska nog inte publiceras, som vårt fjärde sovrum till exempel, som i framtiden kanske ska bli barnrum eller gästrum, men agerar idag förråd. Så det dröjer nog innan jag visar det här. Men tänkte skriva några rader, en kort sammanfattning om min upplevelse att bygga sitt egna hus. Vilket är en otrolig häftig grej! 
 
Allt började med att vi var på husvisning två gator bort, vi la ett skambud och hade tappat hoppet på att vi skulle hitta ett bättre hus efter två års letande. Så vi gav upp och tänkte att det fick duga, tills vi åkte en annan väg hem. Vi åkte då förbi våran tomt och både jag och Adam titta på varandra och kände "Här vill vi bo!". Så vi ringde mäklaren och tomten blev till slut vår. Vi hade då en tomt men ingen aning om vad vi skulle bygga för hus. Vi ordna möten med flera husbolag, A-hus, Götenehus, Sävsjö Trähus, Eksjöhus, Ekeforshus, Hjältevadshus, Rörvikshus, Smålandshus, Trivselhus. Efter att vi hade tittat och granskat igenom alla dessa huskataloger och inte hittat ett enda hus vi ville ha förstod vi att vi skulle få skissa en egen planlösning. Men vi behövde lite hjälp från kunniga. Så vi skickade ut en punktlista med saker vi prioriterade i vårt blivande hus, som att trappen skulle vara centrerad i huset, balkong över entrén, New england stil, ca 200 kvm, fyra stora sovrum som alla skulle vara på övervåningen, vi vill ha undervåning som sällskapsyta med semiöppen planlösning, bastu, förberett för karmin, walk in closet, två badrum, minst en 4 meter vägg i vardagsrummet för projektorduk m.m listan var ganska lång och lite mer specifik.Och av alla dom svar vi fick kunde vi plocka bort ett och annat bolag, vi gick på magkänsla och om de överhuvudtaget kunde tänka sig att bygga det vi ville ha.
 
Eksjöhus, Sävsjö trähus, Götenehus och Rörvikshus var de som var mest pigga på att vara med och rita vårat hus med arkitekt. Så vi ordna möte med dem alla. Plocka tips och ideer från allihop, klippte och klistra. Vi åkte väldigt ofta på husvisingar, varje helg, inte för att vi ville köpa hus, utan för att hämta inspiration, känna in storlek på rum, titta på storlek på fönster, höjd i tak. Det är nog det bästa vi gjorde, ett bra tips för er som ska bygga hus, åk runt och titta på så mycket så möjligt. Likså husfasader, man kan få massa inspiration bara av en kvällspromenad och spana in villor :) Adam är även duktig på att skissa och använde Sketchup väldigt mycket, det gjorde att vi kunde uppleva vissa miljöer i huset innan vi ens hade varit där. Och lättare för oss att ta vissa beslut. 
 
Efter sju månader var våra ritningar klara, allt var perfekt, fasaden var symetirsk på utsidan och planlösningen exakt efter våra önskemål. Så vår färdiga skiss på vårt hus skickade vi till 4-5 olika husbolagen för att få offert och priskostnader. Här var det genast några bolag som fick prioriteras bort då några skulle ta över en halv miljon mer än några andra. Vårt val blev Eksjöhus. 
 
Det som gjorde att vi valde Eksjöhus var helt och hållet säljaren, det säger jag nu, fast jag förstod det inte då. Han var otroligt duktig. Snabb på att svara, om vi undra något om pris eller förändringar fick vi svar samma dag, en del säljare kunde svara "återkommer med priuppgift om 2 veckor när vi skickat det till huvudkontoret". Eksjöhus hade ett smartare system i datorn, om de ändra minsta lilla planka, mått eller vitvara uppdaterades deras pris. Vilket gjorde det lätt för oss att välja tillval och plocka bort en del varor. Dessutom var säljaren oerhört trevlig och lättsam. Inget skrytsam. Vi mötte flera säljare som satt och nämnde hur bra de var istället för att lyssna på våra önskemål. När vi skrivit på kontrakt med Eksjöhus kommer det fram att vår säljare har sålt flest hus i hela Sverige, alltså en av de bästa säljarna vi träffat, detta nämnde han inte ens för oss och när vi frågar om det log han bara och menade på att man kommer längre om man inte skryter om sig själv. Sen var han också otroligt ärlig, om han gjort en miss i offerten att något fattades, ja då la han till det efterhand med redigerade priset som ursäkt för sin miss. Det kändes tryggt med honom och vi hade bra kontakt under hela processen. 
 
När offerten väl är klar och den ska skrivas på gäller det att man tar några dagar på sig att läsa igenom den väl. Det är många ord som behöver slås upp, man behöver ta reda på vad allt betyder. Så man vet vad det är man köper. Efter vi hade gjort det gick vi igenom specifikationen, del för del. Då menar jag verkligen varje del, takkupa, spis, kranar.. ja allt! Här la vi ner mycket tid, jämförde priser på nätet och valde bort det som vi kunde köpa billigare, vilket var en hel del; Badkar, takduschar, garderober, blandare, hoar, vitvaror, stenbänkskiva, kök. Och säkert något mer därtill. Ja när vi börja granska priset insåg vi att bara en garderob kunde kosta ca 2000-2500:- i offerten men vi kunde hitta en garderobstomme på IKEA för bara några hundra. Takduschar hitta vi på hem och villamässan. Inredningen i tvättstugan var makalös dyr, en liten rostfribänk på drygt en meter till samma kostnad som vi fick en hel vägg med skåp från IKEA. Ja, man hittar en hel del om man bara tittar runt, frågan är bara om man vill lägga ner den tiden. Vi valde inte att tjäna in varenda krona men det som vi kunde köpa till bra pris utan krångel fixa vi :) Ah, lite krångel var det ju också. Och en del saker fixa vi från andra länder, som vår enorma stenskiva i köket, den köpte vi från Estland, till ett pris som nästan kändes gratis jämfört med vad de svenska stenbolagen tog för en så stor skiva. 
Sen var det köket, det skulle kosta närmare 125.000:- med HTH, men vi valde istället ett kök på IKEA för 30.000:-, kändes mer värt när man är en småbarnsfamilj. Dessutom kunde inte HTH fixa våra önskemål tex med glasluckor över överskåpet. Det gäller att tänka igenom allt minst tre gånger, inte ta några hastiga beslut utan hela tiden grubbla och analysera varenda val. Så gjorde iaf vi och det gick ju ganska bra, idag ångrar vi ingenting, är nöjda med hela huset :) 
 
Sen när alla beslut är tagna och papper skrivna är det inte så mycket mer än att flyta med. När huset var levererat såg vi till att försöka vara på plats flera gånger i veckan, helst en titt per dag. Även om vissa snickare kan tycka att man stör på deras arbetsplats är det bra att man är där och kollar till läget. I början behövdes man inte så mycket, alla inneväggar ska upp och mycket fix innan de börjar med allt ytligt. Men när elektrikern är på plats senare så var vi där flera gånger per dag. Vi hade ritat egna elritningar med beskrivningar på allt. Senare när de skulle bygga garderober och kök och annat så var man nästan tvungen att vara lättillgänglig på telefonen eller kunna åka dit, det blev många frågor om hur vissa saker skulle se ut och om man inte svara kunde snickarna själva ta besluten för att komma vidare i arbetet. Vilket man på sätt och vis kan förstå. 
 
Sen är det bara att bita ihop, vänta in tiden och slutbesiktningen. Det viktigaste känner jag är tiden innan man skriver på alla kontrakt. Då alla val ska göras. Då ska man verkligen inte ha bråttom. 
Detta var lite kort om min upplevelse att bygga hus. Ett hus som jag hoppas vi kommer bo i för alltid ❤ 
 
 

3 kommentarer

Hevi Natali

14 Jan 2016 09:52

Tack för ditt svar! Jag har funderat på att börja blogga om bygget, mycket för att ha ordning på tankar och ideer och sedan mste det vara underbart att se tillbaka på , som en dagbok. Jag återkommer när vi kommit igång. Just nu har vi fastnat i planlösning och husmodell :)

har ni någon bra kontroll ansvarig att rekomendera, vissa säger att man absolut inte ska ta någon som Husbolaget rekomenderar då de inte är lika hårda.
Är ni nöjda med Ikea köket förreste'?det är ju stor skillnad i pengar så vi funderar på att undersöka saken närmre , tack vare er, eller dig som bloggar om det :)

Svar: Vi hade en kontrollansvarig från ett bolag som hette "småhus" tror jag, Christian va hans namn om jag inte minns fel. Har dock fått höra att deras bolag krascha och att han flytt landet. Så är ju inget jag rekommenderar. Jag hade nog valt någon från husbolaget. Vi skulle gjort det egentligen men hittade ett mindre kontrollbolag som var snäppet billigare. Men absolut är det viktigt att ha en noggrann kontrollant. Vi hade väldigt bra kontakt med våran och han besökte huset oftare än de fyra gånger som ingick i kontraktet. Så titta hur många besök nu får och att det verkligen känns pålitligt. Vi mejla och ringde vår angående minsta fundering.
Vi är riktigt nöjda med vårt kök! Vi älskar det. Dessutom har det varit smidigt att komplettera eller köpa tillsatser till lådor. Och om någon lucka skulle gå sönder kan vi bara åka och köpa en ny för någon hundring. Om vi hade köpt av HTH får man special beställa allt sånt för dyr peng. Nu har inget gått sönder än, men man vet aldrig. Vi har dessutom småbarn. Som gärna vill vara med och hjälpa till i köket, så vi tyckte att denna prisklass passa oss bättre. Hade inte vågat ha barn i ett kök för 200.000:- haha! ;)

Förstår att ni är fast i planlösning, tycker det låter vettigt! Bra att tänka igenom allt nogrant. Testa att "möblera" ritningarna, ser man hur man vill ha. Problemet med alla nya hus är att det är himla mycket fönster, vilket kan va snyggt, men de är väldigt svårmöblerade! ;) hoppas du sätter igång med blogg. Jag tycker det är väldigt roligt att ha kvar. Och vi använder den än, om vi ska handla något till huset kan vi gå in här och titta på mått och annat :) toppen!
Frida Andersson ♛

naz

03 Sep 2016 16:07

Hej
Vilka jätte smarta val ni gjort :) självklart ska man försöka spara in på grejer om det går :) vad hette företaget ni köpte stenskivan ifrån och var det lätte att beställa och inget krångel?


Svar: Haha oj, ursäkta! svarade på helt fel kommentar!! du frågade ju om tubygget och fick någon annan kommentar angående tvättstugan, så skickade jag visst det till dig! Tack snälla för komplimangen om vårt hus, vi är nöjda och glada, vi har faktiskt ritat det själva, så inget kataloghus, men vi fick ju lite hjälp av arkitekt såklart! :) Tillbaka till din första fråga.
Ja, vi är MYCKET nöjda med valet av Eksjöhus. Nu i efterhand minns jag inget vi var missnöjda med. Jag minns att vi var irriterade att det tog lång tid för snickarna att komma igång, när huset levererats och sätts ihop var det tomt ca en hel månad på grund av semesterår osv. men det var ju ingenting Eksjöhus kunde påverka. Det blev småmissar med plattan och gjutning, vi skulle ha gas indraget då vi även har gasolhäll. De fixade dom och borra upp och rätta till, utan extra köständer, när de gjorde små missar på beställningar drog de bort i pris för att ursäkta sig, så de va väldigt lätta att ha och göra med. Vi klickade bra med Niclas som var säljaren på Eksjöhus vid Enskede, mycket därför vi valde dom. Många säljare var så på och taggade och tjatiga, men Niclas lät oss välja han och inte tvärtom. Så vi gillade att han var noggrann, vi kunde alltid höra av oss och få prisuppgifter. Vi valde dessutom bort ganska mycket som ingick i huset, då det ibland är ganska dyrt, tillvalen är också dyra med vissa och billigt med vissa. Så vi jämförde mycket, behöll tillval med Eksjöhus som var prisvärda, som badrumskommod med dubbelhandfat, den minns jag väl att de hade sjuka priser jämfört med andra försäljare, men både kök och tvättstugeinredning, vitvaror, kranar, hoar, duschar, badkar, garderober och granit köksbänk var saker vi valde att välja bort från kontraktet med Eksjöhus, så köpte vi det istället själva, gick på husmässor och shoppa på nätet. Man tjänar mycket pengar på vissa saker man inte tänker på, som garderober, vanliga vita standard, kunde kosta ca 2400:- st i kontraktet, och vi köpte istället för 400:- från IKEA. Så mitt tips är att NOGGRANT läsa igenom kontraktet, ta tid på er, jämför priser med de som ingår med vart ni kan få tag på det på annat håll. Vi köpte stenbänkskivan från Andrew granits, företag från Estland, som levererade till väldigt bra priser. De kom först hit när köket var färdigmonterad, mätte allt själva, åkte tillbaka till Estland och såga ut alla mått, mindre än en vecka kom de tillbaka med skivan och bar in den åt oss. Den kostade halva priset mot vad vi skulle betala i Sverige. Kostnaden för hela vårt bygge minns jag inte exakt nu, är ju massa tillägg hela tiden. Men vet att vi sa att vårt budgettak var 6 miljoner, och det översteg vi inte, skulle tippa på ca 5,5-5,7 milj. Hoppas jag svarade någorlunda hjälpsamt för er! Lycka till med val av hus och bygge! :)
Frida Andersson ♛

Naz

06 Sep 2016 10:19

Tack för ditt svar, vi har nu också bokat in ett möte med Niclas så får vi se hur det blir. Det är så himla svårt att välja någon bra speciellt när varken jag eller min man är så insatt just i husbygge. Så vi lär oss något nytt bokstavligen varje dag. Och alla tilläggskostnader det är sjukt vad det dyker upp hela tiden. Men 5,5-5,7 är det inräknat med all markarbete och tilldragningarna för t.ex gas m.m ? Eller bara själva huset?Monterade Eksjöhus upp te.x köket och garderoberna fast ni valde att köpa från en annan leverantör eller fick ni då göra det själva? Jag älskar också stenbänk så jag måste kolla upp det här företaget :)

Ha det bäst!

Kommentera

Publiceras ej