Så här var tanken från början med vår altan. Men eftersom vi redan bestämt att vi ska ha en hängmatta mellan de två björkanra så insåg vi hur många olyckor det lär bli mot altankanten när den blir så nära hängmattan. För jag vet ju hur barn använder en hängmatta, inte för att koppla av med en bra bok. Nä, de gungar så högt det bara går, gärna så att den snurrar några varv, jag minns själv hur jag höll på med vår hängmatta. Och därför känns det extra bra att vi tänkt om med formen på vår altan. Bilden över är alltså så vi tänkte oss altanen för några månader sedan, mer standard. Ni kan läsa om det här. Nu tänker vi oss altanen mer så här:

De båda björkarna blir istället inbyggda i altanen. Det blir lite större altan än vi tänkte från början. Men lite mer personligt och mindre standard med alla vinklar. Med denna form får vi plats med lite blomsterarrangemang i något hörn, lite plats för lek till barnen, någonstans att ha en stor härlig grill, plats för att ligga och sola och även plats för utemöbler som rymmer hela familjen och flertal gäster! Det känns som vi sugit på denna karamell ett tag och vi kan inte komma på något vi ogillar med denna skiss. Det lutar definitivt att det blir en sån här altan vi bygger.


Vår framsida har vi inte ändrat så värst mycket på. Vi tänker oss stenplattor till huvudentren och singel grus med kantsten till groventren/tvättstugan. Det finns även en gammal ingång, med gamla stenplattor från den gamla stenmuren med en trasig gammal grind. Grinden ska vi byta ut till en svart smiden järngrind och stenplattorna ska vi ersätta mot grus och kantsten, så det blir en likadan gång som till groventren. Men eftersom vi kommer skotta vid huvudentren har vi inte valt småsten där utan plattor istället. Eller valt och valt. Vi har ju inte direkt köpt någonting än. Men det är de här idéerna vi har just nu. Och det lutar även mot en carport istället för ett garage. En carport med förråd och med ett litet utbyggt tak som vi kan ställa cyklarna under. Det känns som alla våra planer faller sig in naturligt och vårt hem blir bara mer och mer vackrare, i drömmen i alla fall. Men vi inser att det är väldigt mycket jobb med utsidan och trädgård innan det kommer se ut så här!
Denna vecka har vi haft fullt upp med besök. I början på veckan kom Junis mormor och min moster hit och bjöd med mig på Riverdance på Cirkus. Det var en upplevelse. Och samma dag som de åkte hem kom Junis morfar hit för att stanna ett par dagar. Trevligt. Idag passa vi på att utnyttja hans kompetens, så han fick fälla ett träd på vår tomt som vi såg var dåligt. Det var nästan ruttet genom halva stammen och så var det minst 10 meter högt, den björken hade inte vi velat ha i vardagsrummet. Så morfar fixade trädet på några få minuter. Det belv ett perfekt ställe att gå balansgång på. Vi stanna länge på tomten idag och Juni lekte av sig i vår lilla skog. Hon går nästan in i trans när hon kommer hit, blir okontaktbar och bara leker och leker. Hon trivs så otroligt bra och det är så himla roligt att se! Inte det minsta orolig över att hon inte kommer trivas här.

Morfar godkände också den stora tallen vi tänkt hänga en stor trägunga till Juni. Dock behöver de kapas av tre döda grenar som är under den raka grenen vi tänkt hänga repet i. Och repet behöver nog va väldigt långt då grenen säkert är minst 10 meter upp i luften. Härligt att gunga på en gunga med så långt rep. Och så bra att morfar kan fixa det åt oss när vi flyttat in :)

Idag såg vi några nyfikna grannar längre ner på gatan med en jämngammal flicka som stod och titta nyfiket på Juni när hon lekte på vår baksida. Roligt, kanske en blivande lekkompis :) Efter att vi hängt i vår trädgård och skogen bredvid vår tomt, åkte vi och åt på de enda matstället som finns i Glömsta, en liten mysig pizzeria med uteservering, så vi njöt i solen. Morfar har visat den lilla hur man gör visselpipor av grenar från en Rönn från vår trädgård. Mysigt, såna visselpipor gjorde jag med min pappa som barn, nostalgiskt att se han göra det med min dotter idag :)Granntomten nedanför oss börjar se mer och mer färdig ut. Huset ska visserligen vara i en annan färg, brunt, bajsbrunt. Det är ju inte direkt vackert idag och det lär ju inte bli bättre med färgvalet, enligt min smak iaf. Hemskt. Himla tur vi tänkt plantera en hög häck här så vi slipper se ner på den här utsikten, haha! Dessutom har ju dom sin sällskapsyta utomhus precis mot oss, så de som kommer bo här tycker säkert också att det är skönt att få lite privatliv. Men jag är glad över att vi inte köpte denna tomt, vår ligger betydligt bättre uppe på höjden och med bara detta hus som ligger nära oss. Sen är det bara skog omkring och vändplan. Toppen!


Nu ligger de svarta takpannorna på taket. Inte direkt på rätt plats. Men de ska snart börja placera ut dom och snart har vi ett färdigt tak! Huset kommer bli så mycket finare. Elektrikern har även börjat med takfotsbelysningen, man ser att det hänger ner lite kablar här och var. Och när taket och takfotsbelysningen är klart kan de äntligen plocka bort ställningen runt huset, kommer huset komma fram ännu mer!

Vår trädgård är så mysig nu. Det dyker upp mer och mer växter och marktäckare som gör marken grön och fin. I vår slänt/baksida/skogsdel är det på vissa ställen ganska kala fläckar, med mycket barr och annat som behöver krattas upp. Där tänkte vi plantera lite olika grässorter och sprida ut mer marktäckare så det blir mer grönska i vår slänt. Det är fint om det ser lite vilt och vackert ut.


Just här, nedanför körsbärsträdet har vi sett att det är ytterligare ett litet berg. Det ska vi också försöka få fram och rensa från mossa. Kanske plantera lite olika blomsorter nedanför. Nu är det mängder med liljekonvalj just här. Och det är vackert. Men de blomar ju bara så kort stund.


En jätte rolig sa var att det nu kommit blommor på syrenbusken. Under hela förra sommaren blommade inte busken en enda gång! Och nu efter att jag beskurit buskarna är det blommor över allt! Känner mig jätte duktig som nybörjare. Och att det var vita blommor var ju bara ännu mer fantastiskt då det såg så fint ut med huset.

Juni letar alltid efter en stor snigel med stort snäckskal. Varje gång vi åkt dit under de senaste två veckorna har hon lyckats hitta den. Samma snigel. Samma skal. Han bor här hos oss vid vårt hus säger Juni. Det är alltså vårt första lilla husdjur här vid tomten. En snigel. Och just idag låg han och sov vid våran gamla stenmur sa Juni. Så vi fick inte väcka honom ;)
Juni fick flera fina visselpipor av morfar :) 
Idag var vi på möte med elektrikern. Gick fort och smidigt. Kändes som alla vår idéer var genomförbara. Vi behövde bara putsa ihop lite bättre ritning på undervåningen. Vi satt nämnligen och knåpa ihop en skiss igår kväll. Blev nog inte så tydligt som vi hade tänkt oss. Men huvudsaken är ju att elektrikern är med på noterna och än så länge verkar han förstå oss.
 
Roligast med mötet var faktiskt att se hur huset förändrats innuti. På övervåningen har redan alla innerväggar kommit upp. Blev en helt annan känsla nu när man kunde gå in i varje rum. Jag har velat lite mellan "Junis rum" och det andra barnrummet. Vilket Juni ska ha. Men nu när man gick in i rummet så kände man att det var Junis. Det kändes så mysigt! Och framförallt, vilket otroligt ljusinsläpp vi har på övervåningen. Vackert. 
 

Här är en del av allrummet. Det ska bli barnens tv-rum är tänkt. Vi ska spara vår soffgrupp vi har idag och ha här uppe. Kan barnen slita ut det bäst de vill.

Foto från allrummet på badrumsdörr och dörr till vårt sovrum. 

Foto från allrum på dörr till kontor/gästrum till vänster, dörr till Junis rum i mitten och andra barnrummet till höger. Gillar att vi lyckats få så öppna ytor, trots att vi har trappen precis mitt i huset. Skönt att slippa ha långa korridorer och onödiga tomytor. 

Foto från allrummet (står utanför vårt sovrum) och fotar mot barnens sovrum/kontor. En aning suddig bild. Men jag fotade så mycket medan jag gick omkring så kamran hängde inte med ;)
Utbyggnaden i allrummet där själva soffgruppen kommer placeras. 

Väggen till vänster är i allrummet och där tvn kommer vara. Sen är det dörrar till kontor/gästrum, Junis rum och andra barnrum. 

Står vid Junis rum och fotar mot badrummet och mamma och pappas sovrum. 

Står vid badrummet och fotar mot allrum/barnrum. Här kommer trappan komma upp och vi har valt att ha halva väggar runt istället för staket eller hela väggar. Fint när man ser rakt över. 

Ena delen av vår walk in closet på 8 kvm :) denna sida blir min del. 

Andra sidan av walk in closet, Adams sida av garderoben :) 

Vårt sovrum med utgång till balkongen. 

Badrummet var så ljust och fint med det lilla fönstret som kommer vara vid badkaret. Här är det duschhörna till vänster, i krypinnet i hörnet ska badkaret placeras och till höger är bastun. 

Här ska badkaret vara. Mysigt med ett litet hörn. Mindre mysigt att krångla in med badkaret här i hörnet. Inte vårt bekymmer, då det inte är vi som ska bära karet ;) 

Bastun, blev jag glatt överraskad över,  den kändes mycket större i verkligheten. Här får lätt hela familjen plats att basta plus någon gäst :)