I onsdags var vi på möte med Niclas på Eksjöhus igen. Allting var ju redan klart till bygglovet och inskickat till kommunen. Men vi kände att de va dags att gå igenom allting nogrant i detalj. Både jag och Adam gillar att vara ute i god tid och planera, åtminstone när de gäller sånahär grejer. Så nu har vi dragit nya linjer och kanter där klinkersgolvet ska sluta mellan hall och kök, flyttat på vattenkastaren utanför huset och lagt till en extra på baksidan. Uppgraderat oss på golvvärme kontrollerna så de även går felsöka och så va de snyggare med digitalskärm. Vi har valt bort parkettgolv i vår walk-in-closet där vi ska ha mjuk heltäckningsmatta istället, mysigt! Vi valde storlek på våra arbetsbyxor vi får från Eksjöhus. Vi valde om vi skulle ha släta eller "vågiga" golvlister och vi tog vågiga, vi bytte vår ytterdörr till en mörkgrå med halvmåne fönster så de går ihop med fönstret i våra takkupor. Vi bytte även dörren till tvättstugan, en vit diskret med stort fönster som gör att de liknar fönstren bredvid. Vi flytta ett skåp med alla sladdar och rör till golvvärmen som stod i tvättstugan och blir i vägen för vårt "mediaskåp" vi ska ha på andra sidan väggen om bioduken, skönt och slippa alla sladdar! Vi ändra badrumsmöbeln på nedrevåningen till svart, så har vi svart både nere och uppe, vi tänkte att de är nog finare att de går ihop och inte ha så mycket olika överallt. Sen har vi ändrat trappen så de blir mörkbruna/svarta betsade trappsteg och vitt emellan, de fick vi ingen kostnad på än. Ja, de va typ de vi ändra. Och så valde vi bort alla vitvaror kök (förutom fläkten) och tvättmaskin och torktumlare, tvättstugemöbeln, alla hoar, alla blandare till både kök (2 st), tvättstuga (1 st) och badrum/wc (3 st), dusch-blandare (2 st) och badkarsblandare (1 st), badkar och alla garderober (7 st). Detta blev ett avdrag på ca 140.000:- inte säkert att vi kommer hitta så mycket billigare, för nästan alla blandare vi tittat på är dyrare än standarden från Eksjöhus, men de är snyggare, så vi får se hur vi prioriterar. Vitvaror måste vi byta då vi tänkt ha gasolhäll också och de från Electrolux va inte snygga då inte kanterna gick fint ihop. Nu har vi hittat en serie med svarta vitvaror från Simens och deras gasolhäll går sättas ihop snyggt med induktionshällen. Så de lutar åt att de blir deras varor vi beställer. Så är det ju Hem och Villa mässan nästa helg. Hade vart skönt om man hitta lite blandare och sånt där till ett bra pris. De tar ju ändå inte så stor plats. Hade vart bra om vi hitta ett badkar i bra pris också, men inte riktigt lika roligt att ha ett badkar hemma i vardagsrummet.
 
De blev ett långt rörigt inlägg, precis som vårt senaste möte. Nu vet vi åtminstone exakt vilka val vi gjort i huset. Vårt nästa steg är att rita upp köket hos HTH. Sen är de även dags att börja titta lite på elen. Hur måna uttag vi tänkt oss i varje rum, placering. Vart utag för lampor ska sitta, eller om man ska ha spotlights istället, lysknapp, strömbrytare och annat jag knappt begriper. Egentligen brukar man ta sånt på plats med elektrikern. Men vi vill redan nu se över ritningarna och se hur vi ska göra. Då vet vi ju exakt hur vi vill ha när vi står i huset och ska peka ut platsen för eluttaget. 

Vi behöver också skriva en lista med saker vi ska ta med snickare, elektriker och andra arbetar på plats.
Än så länge vet vi att det är några saker:
- alla nischer/inbyggda hyllor som ska göras i väggen, bland annat i duschen både uppe och nere.
- Vi ska förstärka några inneväggar för att slippa gisp och plugg, speciellt där tvn ska sitta i vardagsrummet och uppe i allrummet och även trappväggarna då vi ska ha mängder med fotografier där, inte kul att plugga allt det.

Idag kom dagisfotona. Men de var SÅ MÅNGA. Och äver hälften av dom var bra. Hur ska vi kunna välja bilder? De var elva foton bara på Juni. Och många va riktigt söta. Endel va väl ingen höjdare, hon såg både sur och knubbig ut. Haha. Men de måste vart en väldigt duktig barnfotograf som lyckats fånga så många bra bilder på så få minuter för varje barn. På gruppbilden ser de ut som Juni ska ställa sig upp och springa iväg. Busunge, med så mycket spring i benen. Otroligt att de fick alla småttingar på bild ändå! :) Här är alla foton på Juni.

Vilka ska jag välja!?
Idag fick vi köksritningen. Känns som de börjar hända saker nu, äntligen. HTH har ritat upp ett alldeles eget kök just för oss. Men de är ju som sagt bara ett förslag. Och de har räknat in laminatskiva i offerten. De vill vi inte ha. Men de kommer nog bli enklare när vi har möte med HTH, då har vi ändå ett kök att utgå ifrån, även om det inte är exakt detta kök vi vill ha. Det är en del som ska flyttas och en del som ska läggas till.
Vi är dessutom inne på att välja bort hela köket från HTH. Beställa av någon mer prisvärd leverantör. För HTH är grymt dyra, extremt dyra. Det som lockar är ju ändå att man får en så fet rabatt när man beställer kök av dom genom Eksjöhus. Så vi får se. Men svart ska det i alla fall bli. Vi är nästan helt överens nu om svarta luckor med stenliknande stavmosaik i brun/grå ton. Kommer nog bli jätte bra! Fönstren gör nog ändå så att de blir ljust och alla väggar på nedervåningen kommer vara vita. Så ljust blir det ju överallt annars.
 
Här är vår första köksritning.
Som ni ser så finns det är inga överskåp. Och det har vi tänkt att ha. Vi är lite inne på att ha liggande överskåp så att man kan ha ett skåp i glas överst, där man kan ha finporslin/kristallglas. Sen ska de även vara tre stycker skåp till i kökön. Just nu är den "tom" åt ena hållet och har bara tre skåp mot köket, det ska vara sex stycken skåp totalt i ön. Därför vi valt att hellre ha mer förvaring än plats för barstolar man ändå aldrig sitter vid. Sen vill vi även byta plats på hon i köksön och dessutom ha häll med fyra plattor och gasol med två plattor. Sen vill vi egentligen inte ha skåp i underskåpen utan hellre köra på lådor överallt, men i olika storlekar. Kanske att man tar något skåp i köksön. De klarnar nog mer och mer när vi haft ett möte med en köksexpert från HTH. Vilket jag hoppas kommer ske snart. Men vi är en bit på vägen nu.
 
Imorgon ska vi äntligen träffa Niclas från Eksjöhus igen. Och om vi är modiga nog så kör vi på ett avrop. Det vill säga låser avtalet och gör vår beställning av huset. Trots att inte bygglovet är igonom än. Vi får se hur mötet går imorgon.