Idag var vi och titta till våra träd på vår tomt. De arbetade för fullt när vi kom dit och de va faktiskt ganska roligt att se när de höga tjugofem meters tallarna for till marken. Nu i efterhand ångra vi att vi inte filmade det. Men jag tog givetvis en hel del foton på förändringen. Vår skogiga tomt som haft så tätt med träd att man har haft svårt att se att de stod en stuga där förut, nu ser man rakt in. Kalt och naket. Vi som har haft insynsskydd av träden mot alla grannar runt omkring. Nu ser man varenda hustak från vår framsida. Men när vårt hus placerats där känns de nog bättre. Vi ska ju dessutom spara en del träd, spcellt på baksidan. Och så är de ju skog runt om kring vår tomt, så naturik är den fortfarande, men den är inte alls så skogig som vi ville ha den från början. De kommer nog bli så att vi kommer plantera en hel del träd och försöka få tomten så uppväxt de bara går igen. Skogstomt är ju bara så fint.

Här ser man lite vita ränder på några få träd på framsidan. De är de träd vi tänkt spara, närmast till vänster är en ek och en liten tunn björk (som knappt syns). De kommer hamna bredvid garaget. Bakom dessa till höger är en gammal tall, de kan hända att den hamnar för nära vårt husbygge, men vi hoppas på att kunna spara den.


Här hamnar vårt framtida hus och ungefär här på jordkullen kommer nog vårt trädäck att byggas i sinom tid.


Några få träd kvar på framsidan. De trädet som står med en röd stång mot sig fälldes bara några minuter efter jag knäppte bilden.


Här ser man tydligt hur många grannar vi har som just nu kan se rakt upp till oss. Vår närmsta granne (den grå kuben som just nu byggs upp) känns som de är betydligt närmare nu när de blev så öppet. Innan har de känts som att vi var "ensamma" vid vår lilla skog. Man har inte ens sett de andra hustaken innan träden föll till marken. Som tur är kommer huset skymma och vi kan plantera buskar och annat mot grannarna. För man vill ju gärna ha lite privatliv. Himla tur ändå att vårt hus ligger uppanför de andra, då har vi bättre insyn till dom är vad de har upp till oss.


Under trädhögen kommer vår vardagsrum vara och de två oranga gubbarna står i vårt framtida kök.


Några markerade träd kvar som ska ner.


Vi såg att en lampa lyste inne i stugan när vi kom och tyckte att de va konstigt då stugan är låst och även stort hänglås på dörren. Vi tänkte först att de va trädfällarnissarna, men när de berättade att lampan tändes igår tyckte jag att de lät spökligt. Otäcka spökstuga.


Jordhögen till vänster är tomtgränsen mot grannen nedanför, där de håller på och bygger för fullt.

Även om de ser lite tomt ut och känns lite sorgligt så tror jag att vi kommer få de fint här och trivas oerhört bra.
Sitter hemma och klipper och klistrar för att få ihop kollage till varje rum i huset. Försöker hitta bra möbler på nätet och försöker även få in foton på en del av våra egna prylar och möbler vi har i lägenheten idag. Men givetvis kan man ju inte få med allt. Men jag tycker att de är väldigt bra att se vad som behövs och vad som passar genom denna metod. Nu har jag även kunnat se vilka färgtoner på inredning som passar sig bäst och de har vart riktigt roligt att dela upp alla prylar till ett lämpligt rum, speciellt eftersom de mesta står i ett och samma rum och trängs idag. Men här är en del som jag fått ihop.
I vardagsrummet tänker jag mig att de kommer bli ganska klassisk new england stil i stora drag. Men ändå en blandning av en hel del gammalt arvgods (som mit gamla linneskåp) med nytt och modernt (som den stora hörnsoffan). Och så ska vi ju givetvis inte ha sjuttielva prydnadskuddar, men alla dom här kommer från H&M Home och jag föll för alla så de är mest för att inte glömma dom. Färgerna i vardagsrummet kommer vara vita väggar med mörka möbler, pynt och dekoration kommer vara i silver, svart, grått och lite rött och vitt.
Hallen är väl ett av de ställen i huset som jag knappt tänkt någonting om. Mer än att vårt fina nyckelskåp äntligen kan få användas. Sen tycker jag de är fint med små träd i en hall, som olivträd. Adams komiska tavlor av Jan Stenmark hade passat sig bra på en vägg i hallen. Sen blir de en stor skjutväggsgarderob med spgeldörrar (inte sån på bilden, utan heltäckt spegel, men hitta ingen bra bild). Just hallmöblerna vet jag inte hur de ska se ut, men vi har pratat om något skoställ som man även kan sitta på. Och så tänker jag mig att de är snyggt att ha svart då de smäler ihop fint med köket eftersom de ligger strax bredvid.
I vårt kök/matsal så vill Adam ha ett biljardbord, som man kan göra om till matbord. Låter ju praktiskt då jag inte tror att man kommer spela särskilt mycket. Hittade ett jätte fint som jag får se om Adam skulle kunna gå med på. Sen vill jag ha en byrå/skänk vid väggen mitt emot köksön, där man kan ha vår stoooora klocka över. De jag är mest osäker på är stolarna till matbordet. Jag vill ha lite engelsk stil med stiliga stolar med armstöd på kortsidan och någon enklare gammaldags version på långsidorna. Kan även tänka mig att ha Adams tavlor i köket om de skulle få plats.

Inredning till Skafferiet. Allt från IKEA.

Här har vi lilla toaletten som är på nedrevåningen, fast så liten är den nog inte ändå, undegär lika stort som vårt badrum idag. Tvålpumpar är redan inköpta och så har vi fina handukar i beige från samma serie som skulle passa fint här. Jag skulle vilja ha en steghylla där man kan ha små växter, ljuslyktor och även förvara handukarna. Adam är dock inte lika fäst i dessa stegar.
Sen är de allrummet på övervåningen. Eftersom jag tänker mig att all prydnad i silver ska vara i vardagsrummet så får vi väl ha allt i guld uppe i allrummet. Jag är inte så mycket för att blanda dessa grundämns färger med varandra, även om vi gör det idag då vi inte har något val. Men i allrummet tänker jag att de kommer vara mycket gammalt, arvgods och möbler jag och Adam köpt tillsammans för några år sen kan hamn här. Men skulle även va snyggt att blanda med lite grafisk inredning som tryck på tavlor och prydnadskuddar.
Vårt kärleksnäste kommer vara romantiskt. Vilket det är idag också, men istället för ekmöbler kommer vi byta ut dessa till svarta mörka möbler. Och istället för vita tapeter blir det romantiskt blommiga tapeter. Och så ljusa upp rummet med vita spetsgardiner och andra vita och olivgröna textiler, som min gammelmormors virkade överkast. Min gamla byrå som just nu står i vår hall kommer jag ha som ett litet sminkbord med smyckesskrin och dyligt. De är mitt allra första aktionsfynd och jag håller den väldigt kär (dessutom är den från Tibro, som även min man kommer ifrån).
In till vårt sovrum kommer vi ha en stor garderob som man kan gå in i, alltså en walk in closet. Där passar de nog bäst att hålla sig till så få färger så möjligt har jag insett. Kläderna kommer att sätta färg på rummet ändå. Så olivgröna väggar, samma färg som tapeten i sovrummet, med vita garderobsserien STOLMEN från IKEA och på väggen kommer jag rama in bilder på Twiggy och tryck från Cassandra Rhodin. Försöka hålla mig till enbart svartvita bilder för att inte röra till för mycket i rummet. Och en passande skäggklocka som passar min skäggiga man. För man behöver ju se vad klockan är när man ska klä sig till jobbet.
Vårt badrum/bastu på övervåningen kommer vara mörkt, brunt och svart. Känns som halva vårat hus kommer gå i brunt eller svart. Badrummet vill jag ha romantiskt. Men de här sakerna som visas på bilden är ju inget nytt, tvålpumpar och fejkrosor är redan sånt vi äger idag. Och badrummet är stort och beöhver säkert något skåp eller byrå eller hylla. Men de är sånt man kan komma på senare.
Sen har vi Junis rum. Hon kommer ju ha de prylar som hon har i sitt rum idag. När jag visade henne tapeten idag fick jag svaret "Näää, jag haa särna!!" (alltså tapeter med stjärnor på menade hon). Så vi får se om de blir så att fröken själv får lägga en röst, de är ju hennes rum, inte vårt, men att låta en tvååring bestämma tapeter känns inte jätte stabilt, med tanke på att hon ändrar favorit grejer hela tiden.. Hon kommer få en barnsäng istället för den 90-sängen hon sover i idag. Sen kommer de även läggas till en barnspis från IKEA, men den har vi funderar på att köpa redan nu i tvåårspresent i januari. Junis rum kommer gå i ljusa pastellfärger och vitt.
I de andra barnrummet tänker jag att vi kan ställa Junis enorma Expedit hylla, och istället köpa en bättre hylla för böcker åt henne. 90-sängen från Junis nuvarandre rum hamnar här. Och så även spjälsängen, kan de funka som ett extra gästrum till nästa barn kommer och spjälsängen används på nytt. Men till dess kan vi låta gäster med barn använda den. Eftersom vi bara har ett förråd under trappen än så länge (då vi tänk oss ha ett stort i garaget som inte kommer byggas direkt) kommer vi nog även få ställa in en del stora barnprylar här inne, som babygym och gåstol och sånt.
Vårt gästrum och kontor kommer vara som ett litet arbetsrum och bibliotek med en hel vägg av böcker och en del med en daggbädd till gäster som går att bädda om till dubbelsäng. Här inne kommer de va ljusa färger, beige och brunt. Jag är lite inne på att ställa sängen i den lilla utbyggnaden i rummet (så som de ser ut på bilden) och så ha skrivbordet rakt ut i rummet, med kortsidan mot väggen. Så att man kan ha två kontor mitt emot varandra på var sin långsida, istället för att dela på bredden. Skrivbordet är ca 2 meter långt så vi får se hur de skulle funka.
 
Ja, vi har ju fortfarande inga väggar att måla eller tapetsera. Men jag gillar ju att ligga steget före. Att planera långt innan man ska göra de slutgiltiga valet. Jag vill inte stå inne i ett halvfärdigt hus och försöka komma överens med Adam om vilken tapet och mönster vi ska ha på vilken vägg. Så jag har redan idag räknat ut ungefär hur många rullar vi behöver till varje rum av varje tapet. Hittade även en toppen hemsida som man enkelt kan räkna ut hur mycket väggfärg man behöver till antal kvadtralmeter i ett rum för 2 strykningar med färg, HÄR finns den hemsidan. För vi tänker oss att alla väggar som ska vita kan målas istället för tapetseras, likaså måla med väggfärg i vår walk-in-closet som vi nu bestämt oss för att vara olivgrön, samma färg som i vår tapet i sovrummet. Räknade ut ett ungefärligt pris för tapeterna och för alla 4 sovrum går tapeterna ungefär på 15.000:- och då räknar jag rätt överdrivet. Så tycker de låter som ett rimligt pris för så fina tapeter.
 
För att räkna ut hur många rullar jag behövde per rum så räknade jag ur hur många våder som behövs på varje vägg. Jag använde mig av Tapetoramas enkla tips! Här hittar ni länken.
 

1. Antal våder som behövs

Börja med att beräkna antalet våder (tapetlängder) per vägg genom att dela väggbredden med vådbredden och avrunda uppåt. Summera därefter antalet våder på alla väggar.
Exempel:
En vägg som är 425 cm bred och en tapet som är 52 cm bred ger 425/52 = 9 våder.
En vägg som är 540 cm bred och en tapet som är 68 cm bred ger 540/68 = 8 våder.
Vägg 1: 5 våder + vägg 2: 7 våder + vägg 3: 5 våder + vägg 4: 6 våder = totalt 23 våder.

2. Antal våder per rulle

Räkna ut hur många våder du garanterat får ut per rulle genom att dela rullens längd med höjden du ska tapetsera summerat med rapporthöjden (mönstrets höjd) och avrunda neråt.
Exempel:
Takhöjd (exkl lister, stuckatur, etc) 270 cm, rapport 25 cm, rullängd 10 m ger 1000/(270+25) = 3 våder/rulle.
Takhöjd 290 cm, rapport 72 cm, rullängd 10 m ger 1000/(290+72) = 2 våder/rulle.
Nyckeltal för 10 m rullar:
Takhöjd + rapport 200-250 cm: 4 våder/rulle.
Takhöjd + rapport 250-333 cm: 3 våder/rulle.
Takhöjd + rapport 333-500 cm: 2 våder/rulle.
Nyckeltal för 6,5 m rullar:
Takhöjd + rapport 216-325 cm: 2 våder/rulle.
Takhöjd + rapport 325-650 cm: 1 våd/rulle.

3. Antal rullar

Dela antalet våder som behövs med antalet våder du får per rulle och avrunda uppåt för att se hur många rullar som behövs.
Exempel:
Totalt 28 våder och 3 våder/rulle = 10 rullar.
Totalt 7 våder och 2 våder/rulle = 4 rullar.