Ja, här har vi dom. Ritningarna som är uppritade för just vår familj. Vi känner oss träffade, smickrade och med bara få ändringar var vi väldigt nöjda. För de hade ju gjort en miss med köksön. De hade gjort en stor köksö, de hade missat att Adam ville ha, en överdrivet gigantiskt extremt stor köksö. Med typ tre skåp på längden och en eller två på brädden, snacka om förvaringsutrymme. Och så givetvis med spisen därpå och en liten ho, som vi tänk från första början. Adam kom även på den smarta idén att skära ena hörnet på köksön för att få de ännu luftigare, och då istället göra samma vinkel på väggen till tvättstugan för att få de symmetriskt. Kanon!

De här är alltså vårt hus. Entrén är placerad på kortsidan. Vilket vi tidigare aldrig tänkt på och först va vi skeptiska. Men eftersom garaget blir till vänster blir de ju naturligast att komma in direkt i huset där. Och planlösningen blev grym. Först är de en liten varenda med tak och räcken. Sedan kommer man in i entrén/hallen en lagom liten med sjuktdörrsgarderob som förvaring. Och mitt emot kan man gå vidare rakt ut till tomten (eller rättare sagt en uteplats med tak), genom en fin glasdörr. Tanken är att trädgården ska vara "gömd" från framsidan så man får lite insynsskydd av verandan också. Den är ju redan naturligt gömd från de andra hållen av träden runt om. Sen kommer man in direkt i köket med den stora köksön, och bredvid entrén är även en toa med dusch, som vi fick ändra lite på för att få plats med köksön, likaså tvättstugan bredvid, dit de även ska vara en groventré. Och mellan toaletten och tvättstugan blir de ett ganska stort skafferi. Matsalsdelen blir i en utbyggnad, som vi också ändra på och la till en dörr, så man kan komma ut till vår fantastiska trädgård där också. Trappen är centralt placerad i hemmet, vilket vi ÄLSKA då vi fick kompromissa med Eksjöhus när den placerades direkt vid ingången. Så nu sitter den rätt. Trappen kommer vara stängd, eller inklädd som de kallas, så vi ska ha den som förråd. De snygga är att vänstra väggen till trappen kommer vara halvvägg och följa trappen upp (istället för räcke) och högra kommer vara vägg ända upp till taket (helvägg) så vi kan ha plats för projektorduken på den väggen. Hon har till och med tänkt ut att vi ska kunna ha alla mediaskitprylar tvboxapparater bakom den väggen, alltså göra ett skåp till allt sånt i tvättstugan, slipper man sladdar och fula lådor i tv-rummet, skönt!! Den runda cirkeln uppe i högra hörnet ni ser är en öppenspis. Där blir även liten bokhörna med fotöljer och bokhyllor är tänkt. Och vardagsrummet känns luftigt, trots att nedervåningen "bara" är ca 93 kvm.

Och så kommer vi upp för trappen, där tog vi bort "trappstaketet/räcket" och gör halvväggar runt trappen, gör de luftigt och allrummet kommer kännas större då man ser över trappen. Vårt sovrum är på ca 16 kvm MED klädkammare, klädkammaren kommer ha schyssta skjutdörrar, balkongen går ut från vårt sovrum då den hamna över entrén. Badrummet bli nära vårt sovrum med bastu och badkar och dusch. Ni ser även två "skåp" uppanför vår klädkammare i "hallen" där är meningen att man kan förvara prylar till badrummet. Extra utrymme alltså. De båda barnrummen är ca 10,5 kvm stora, lite små tyckte vi, en av anledningarna att vi kanske vill förstora huset en aning. Vi gillar vinkeln i "Junis rum", där man får sängen som i en liten sovarkov. Mysigt. Till gästrummet kom hon på den fiffiga idén att ha sjuktdörrar då de blev för trångt med vanlig dörr, och de kommer också se snyggt ut att ha den öppen då man inte har några gäster på besök. Gästrummet är ca 12,5 kvm så där få de plats med både kontor och dubbelsäng. Ja, de va väl typ allt. Och vi är nöjda. Nu hoppas vi att denna offert får ett bra pris. För huset är ju ändå betydligt mindre än de huset vi ritat upp från Eksjöhus. Fast betydligt mer genomtänkt. Och varenda yta känns som de kommer till användning. Huset blir ca. 175-180 kvm. Och de verkar räcka för oss. Vi som hittills inte vart nöjda med en enda planritning som vart mindre än 200. De handlar nog bara om att vara smart och tänka till. Och så är vi glada över att slippa den "vanliga" placeringen av rum, att ha sovrummen i hörnen, kök, matsal, vardagsrum på rad, trapp i entrén, ja och allt de där. De känns som dessa ritningar blev personliga. Det gillade vi.

Ja, då har vi vart på ytterligare ett möte. Andra mötet med just denna säljare. De var henne vi träffade på vår tomt förra veckan. Och jösses vilken fin placering av huset hon listat ut åt oss. Garaget kommer också bli toppen på denna plats, även om vi inte bygger de samtidigt som huset. Vilken jäkla trädgård vi kommer få i söderläge och väst. Kommer nå solen både dag och kväll, trots alla höga träd i sluttningen.
Idag fick vi se planlösningen de skissat upp efter våra önskemål. Och de var över förväntan. Nästan 30 kvm mindre än de huset som Eksjöhus hitta åt oss. Men ändå fick vi ut allt vi ville av huset. Kan hända att vi förstorar upp det 20 kvm så de blir närmare 200 kvm ändå. Men arkitekten ska rita upp huset åt oss efter dagens skisser och så får vi se vad priset blir på offerten och om vi verkligen tycker de är nödvändigt med en förstoring. Stämmer nog att med en duktig arkitekt som får fram en schysst planlösning utan "döytor" kan få vilket hus som helst att uppfattas som "stort". Hon hade verkligen lagt ner sin själ i att få fram just vårt hus. De är väl just de som är positivt med Sävsjö Trähus, att de inte snickrar ihop ett kataloghus, så att inte femtusen till i Sverige har exakt samma hem. Som vårt hus från Eksjöhus, de är ju ett kataloghus vi ändrat och flyttat rum i. Men detta hus vi fick introducerat för oss idag är ju ritat ENBART för oss. Hon hade tänkt på allt vi nämnt. Och massvis med schyssta lösningar vi hittills aldrig har sett. Ska bli intressant att få ett pris på detta unika arkitekthus.

Tyvärr kan jag inte dela med mig av planritningarna (än), glömde dom i bilen som Adam tog till jobbet nyss. Så här är en bild på placeringen av hus och garage på tomten så länge. Planlösningarna för huset kommer väl senare. Men vi är jäkligt nöjda. Kommer bli ett svårt beslut att bestämma husleverantör. Antar att dom man får mest hus för pengarna kommer vinna kampen. Fast givetvis kommer vi ju ta den planlösningen som känns bäst, vare sig den kom från just de bolaget eller inte. Gäller att vara smart. Innan några kontrakt är skrivna ska vi skicka ut samma ritningar på exakt samma hus (vårt slutgiltiga valda hus) till alla husleverantörer och kräva en offert, då ser man också priset för exakt samma hus hos alla husleverantörerna, sen måste givetvis standardvaror och tillval jämföras också. Husbygge är fasen ett heltidsjobb!

Idag var vi på vårt första möte med Eksjöhus. Det är dom vi haft så god kontakt med via mejl och skickat ett tiotal med planlösningar fram och tillbaka. Dock inga som passat våra krav och viljor. Så idag bestämde vi oss för att rita upp en egen planlösning som stämmer överens med våra önskemål. Och herrejävlar va bra det blev!! Vi är så nöjda!! Men det är absolut inte bestämt att vi väljer just Eksjöhus som våra leverantörer. Men planlösningen vi gemensamt kom fram till är en stor chans att de kommer bli vårt framtida hem. Och säkert med lite mer ändringar.

Dagens möte tog hela tre timmar. Tre timmar för endast rita, ändra, räkna, mäta, byta plats, göra om och titta på alla standard varor. Gillar att de hade alla varor hos dom på kontoret. Fick man även klämma och känna, inte bara titta på en bild i en katalog. Man vill ju gärna se vad det är man får för pengarna. Så Eksjöhus har än så länge gjort bra intryck. Men på fredag är de dags för andra mötet med Sävsjö Trähus, och de har ju även sett vår tomt, så vem vet, de kanske konkurrerar med en ännu bättre lösning. Eller ett ännu bättre pris.

Här är några av dagens ritningar. På nedre våningen tog vi bort gästrummet, gjorde till tv-rum, mätt ut så vår 110 tum bioduk får plats, la till utbyggnad för matsalsdelen, köket flyttade vi och la dit en stor köksö med häll och ho, trappen vändes så ingången inte blir vid entrén, wc flyttades för att lämna plats till förvaring, då skapades ett skafferi fram helt naturligt (vilket vi så gärna vill ha!!), tvättstugan blev dock mindre, men de behövs väl inte så stor yta för att få sina kläder rena.

På övre våning ändrades givetvis uppgången till trappen då den vänds, vi tog bort klädkammaren till gästrummet (nedre i högra hörnet) dels för att minska en onödig yta på en hall och för att få plats med ett badkar i badrummet då vi vill ha både badkar, dusch och bastu, och bastu var standard i denna planlösning från start. Vi ändra även en vinkel i badrummet och gjorde vår klädkammare dubbelt så stor, slipper vi ha garderob inne i sovrummet. Båda barnrummen har också var sina klädkammare och rummen är exakt lika stora (slipper barnen bråka om storlek) och 12,5 kvm känns bra för barnrum, Juni har idag 9 kvm och de är för litet tycker vi. Allrummet kändes lagom stort för barnens tv-tittande, alla övriga vi tittat på har vart så onödigt stora!! Från vårt sovrum går även balkongen, också ett önskemål vi haft. Och så kommer pluspoängen; ryggåstak (högt tak i lutning ca 3,5 högt) i både allrummet och vårt sovrum. Snyggt!!

De vi ändrat ute på är fönstersättningen på framsidan, de fyra fönster har istället blivit tre större, blir nog snyggare, då de blir samma på baksidan. Och så har vi tagit bort det lilla taket över groventrén till tvättstugan. Kändes överkurs. Och fönstret bredvid tvättstugan blir utbytt till ett avlångt smalt fönster mellan diskbänk och överskåp i köket. Likaså har vi ändrat en del öppna fönster till fasta, med detta menas att de inte går öppnas, något man kan spara in pengar på om man ändå kan öppna vissa fönster för vädring. Dock är alla på övervåningen öppningsbara så man gör fönsterputsningen lättare.

Inte nog med all denna ändring. Allt ska spegelvändas också. Så de stämmer överens med väderstreck och lägen. Men vi slipper vakna av solen i vårt sovrum. Ingen kvällssol som stör tv-tittandet och balkongen blir i söderläge. Groventrén är i söder, blir också bra när man ska ut och hänga tvätten på sommaren.

Ja, de märks att vi är en bit på väg. Vi börjar veta vad vi vill ha och hur vi vill ha det. Har tagit några månader men helt klart värt väntan. Nu har ju även vi fått tips av placering av huset från Sävsjö Trähus så vi suger åt oss alla tips från alla leverantörer så får vi se vad vi kan pussla ihop till slut. Nästa vecka väntas även vårt första möte med husleverantören A-hus. De kanske lägger fram något ännu bättre. För än vet vi inget exakt pris på dessa ritningar, väntar på offert. Men ett liknande kostade 3,2 miljoner så de blir nog runt de eller något mer då vi gjort mer tillval, som till exempel höjt taket på undervåningen från 2,40 m till 2,60 m. Och valt snyggare vitvaror paket m.m.